Intervju – Majja Lundh

Hejsan! Maija Lundh är en fantastiskt glad och varm person som ler med hela ansiktet. Snacka om att sprida glädje! Det var när Majja började se yogan som en batteriladdare snarare än träning som kärlekshistorien blev allvar och idag handlar yogan främst om att ha ett öppet sinne och ett fritt andetag. Fint sagt tycker jag. Låt dig inspireras av Majjas tankar om yoga. /Liv

  1. Hur och när upptäckte du yoga?

Om jag minns rätt stötte jag på yoga genom en dvd med Blossom, typ ”kom iform med yoga” som 16-åring. Eftersom jag tränade allt jag kom över (aerobic, styrka, löpning, boxercise) så var jag såklart nyfiken. Jag använde videon från och till och tyckte att det var en ganska trevlig, men lite slapp träningsform. När jag jobbade som instruktör på fantastiska Gerdahallen tog jag ibland en yogaklass av någon duktig instruktör där, och hade som en tanke om att ”Om jag hade mer tid skulle jag välja att yoga mer”, men ville prioritera svettig träning. Det var först när jag började göra kortare youtubevideos hemma som jag fick till en regelbundenhet i yogan och kärlekshistorian inleddes.

På någon märkligt vis slutade jag se praktiseringen som ”träning” utan lite som min batteriladdare. Och insåg att i slutet av och efter pass mådde jag så GÖTT i själen. Tankarna blev klarare och smartare. Jag började inse att yoga måste vara något mycket mer än sköna rörelser. Några år senare skapade jag även en meditationsrutin, på samma vis, genom att börja med extremt små kravlösa portioner om 2 min/dag. För två år sedan prövade jag att instruera ett gäng grannar, som sedan spred ryktet om yogan jag hade i min källare och yoga gänget har växt från de 6 st grannarna till ca 120 i veckan. Nu instruerar jag yoga som heltidsjobb, praktiserar själv dagligen i någon form och går Authentic Flow Tribes 200h TT under våren. Så man kan säga att jag började upptäcka yogan i tonåren och fortfarande håller på för fullt.

  1. Vad betyder yoga för dig?

Oj vad svårt att sammanfatta. Vissa dagar innebär den en volymknapp där jag kan sänka volymen på omvärlden, och finjustera ljudet genom att plocka bort en del brus. Ibland är det en metod att väcka energin, andra dagar att stilla kropp och sinne. Många gånger är yoga en spännande upptäcksfärd i kluriga positioner och ibland bara stillasittande meditation för att utforska andetaget. Oavsett praktiseringsform brukar yoga ge mig en känsla av ”connection”, jag får ihop mig själv och jag känner mig också mer samhörig med min omvärld.

  1. Hur använder du yoga i vardagen?

Jag försöker ha en regelbunden sadhana på min yogamatta. Med asanas, andningsövningar och meditation. Men filosofin bär jag med mig hela tiden, ett ständigt strävande att hålla ett öppet sinne och ett fritt andetag… Jag använder det jag övar upp på mattan; att stanna kvar i jobbiga positioner,  att både skapa närhet och distans till olika ting, att inse att mitt sätt att se något är bara det; MIN synvinkel (det finns miljontals fler), ödmjukhet, tålamod, olika sätt att andas och allt jag lär känna om mig själv fysiskt och mentalt. Så yogan hjälper mig i vardagen som mamma, fru, vän, dotter, syster, företagare och person helt enkelt. Och för att inte tala om vilken nytta yogautövandet var till vid förlossningen av vår lilla Mira här nyligen. Att kunna växla mellan att spänna och slappna av ihop med andningen var extremt bra och jag tackar yogan för att kroppen var van vid det. Men det är ju inte vardag, tack och lov!

  1. Vilken är din favoritposition och varför?

Det varierar. Supta Bada Konasana är en favorit eftersom jag tycker att jag slappnar av väldigt väl i den. Älskar också att jobba på olika typer av armbalanser och inversions. Och solhälsningar – alltid alltid bra. Haha, omöjligt att välja.

  1. Vilket är ditt bästa yogatips?

Att försöka inse att : It is what it is. Att låta praktiseringen vara en upptäcksfärd och inte en prestation. Att försöka släppa förväntningar och istället uppleva vad yogan innebär just i stunden.

← Tidigare inlägg

Följande inlägg →

1 Kommentar

  1. Tack Majja för att du delar med dig av yoga livet. Tacksam följare ❣
    Kram Mia ?

Kommentera