Hej! Jag har Josefine Bengtsson att tacka för att jag kommit igång med regelbunden meditation (nästan daglig… ). Under hennes meditationsutmaning visade hon på flera olika varianter av meditation och jag förstod först då att det finns något för alla. Jag hittade mitt sätt att meditera genom musiken. Josefin tipsar om just det, att hitta ett sätt som funkar för dig. /Liv

  1. Hur och när upptäckte du yoga?

Jag har alltid levt i min kropp, varit ett naturbarn och velat förstå livet på ett djupare plan, så när jag under mina skolår började utforska yoga och meditation var det som att hitta hem. Trots det gick jag först vilse en stund i prestationsångestens och stressens värld. Jag studerade ekonomi på Handelshögskolan i Stockholm och arbetade därefter som strategikonsult. Livet var okej men jag kände mig instängd och visste att mitt hjärta var på fel plats. Så fort jag fick rast sprang jag ut i skogen för att krama träd och till mina lärares och chefers stora förvåning försökte jag demonstrativt visa min kärna genom att sitta barfota på golvet och jobba. Tillslut fick hjärtat bestämma – jag bytte bana, drog till Indien och levde i en annan ytterlighet i några år.

Jag gick utbildningar i ashtanga, vinyasa, hatha och restorative-yoga samt i ayurvedisk yoga-massage och breathwork. För att få en ännu bättre förståelse för kroppen studerade jag även anatomi, fysiologi och näringslära på universitetet.

  1. Vad betyder yoga för dig?

Yoga är ett ärligt möte med mig själv. Det är också något som hjälper mig att släppa alla de där tankarna på dåtiden och framtiden, så att jag istället kan njuta av stunden.

Även om yoga idag ofta är mer förknippat med hur kroppen ser ut i olika fysiska positioner på Instagram än hur den faktiskt känns, så definierade yogalegenden Patanjali det hela som ”stillandet av alla tankerörelser” eller ”förmågan att styra fluktuationer i sinnet”.

Inte en helt given definition kanske, men för mig är det just det yoga gör – det är ett sätt att ta kontroll över tankarna. Att förstå att jag inte är mina tankar. Att förstå att bara för att en tanke ploppar upp så behöver den inte vara sann. Jag kan välja om jag vill tro på den. Vilket i sin tur leder mig till insikt om vem jag är på riktigt, på ett djupare plan. Alltså bakom de där tankarna om hur min kropp ser ut, vad jag jobbar med eller var jag bor.

  1. Hur använder du yoga i vardagen?

I vardagen hjälper yogan mig att landa i ett slags stilla varande, där de andra, ”ytliga” aspekterna spelar mindre roll. Jag skulle ljuga om jag sa att yogan gjort att jag helt slutat bry mig om yttre aspekter – jag är ju inte mer än människa. Tiden på yogamattan ger mig dock ofta glimtar av något mer – den där känslan av kärlek och harmoni som alltid finns där inombords, oberoende av yttre omständigheter.

  1. Vilken är din favoritposition och varför?

Oj va svårt! Kan inte välja. Det är ofta i Savasana jag verkligen upplever MAGI men kicken efter en bakåtböjning och närvaron i handstående är också heeeeelt underbar.

  1. Vilket är ditt bästa yogatips?

Hitta en rutin som funkar för dig! Bättre med 5 minuter yoga om dagen än 90 minuter en gång i veckan.

Josefin ordnar även fantastiska yogaretreats genom Yogiakademin.

(Foto: Adam Klingeteg)