Hejsan! Jeanna Ullen med bloggen Bliss Junkie är en sån där underbart fri och härlig person som jag blir väldigt inspirerad av. Jag förstår att det är kul att vara Jeanna. Här får ni veta varför…/Liv

  1. Hur och när upptäckte du yoga?

Mitt första möte med yogan var på gymnasiet, när min idrottslärare ledde oss genom upprepade solhälsning A under en lektion. Jag tyckte att det var magiskt! Sedan fortsatta jag gå på ashtangainspirerade klasser på Sats ibland och mina vänner skojade alltid om att yogan gjorde mig så blödig. Min första nybörjarkurs på en studio tog jag för Lisa Lalér på Yogashala i november 2012 och jag visste direkt att jag själv måste undervisa det här en dag. Nu går jag min första yoga-TT (teacher training) på Atmajyoti yoga i Stockholm!

  1. Vad betyder yoga för dig?

Överlevnad och mening. Meditationen och solhälsningarna finns alltid med mig som en snabbvärkande medicin när allt känns hopplöst eller jag bara är på dåligt humör. Yogan hjälper mig dessutom hela tiden att våga släppa in andra, bit för bit. Jag blir en öppnare och enklare människa utanför mattan.

  1. Hur använder du yoga i vardagen?

Tack vare yogan börjar jag varje dag med att reflektera över hur jag mår och vad jag ska och inte ska göra i dag. För att konkretisera använder jag en dagbok som jag antecknar i. En optimal dag börjar jag med meditation, men det blir absolut inte alltid så. Däremot mediterar jag alltid någon gång under dagen, för att landa och se vad som kommer upp. Det är fortfarande superläskigt många dagar, jag kanske inte alls vill ta emot det där som kommer. Men jag vet att det är bättre än motsatsen, att försöka trycka ned och dämpa. Och jag mår aldrig sämre efteråt. Jag försöker också alltid vara medveten om ahimsa, att inte skada mig själv eller någon annan medvetet. Lättare sagt än gjort! Jag brottades så mycket med avund när jag var yngre och upplever att yogan är ett stort skäl till att jag numera sällan lägger kraft på det. Det är kul att vara jag.

  1. Vilken är din favoritposition och varför?

Trikonasana är som ett lyckopiller för mig, jag vet inte varför. Kanske för att den öppnar kroppens sidor och gör det lättare att andas? Sedan älskar jag att sitta på golvet, så virasana (hero pose) och sukhasana (easy pose) är två favoriter. Jag är dock absolut ingen sån där rörlig typ som sitter bekvämt på golvet – men jag älskar det ändå!

  1. Vilket är ditt bästa yogatips?

Att söka sig bakom asanas (yogapositioner) och fördjupa sig i yogan som ett verktyg för att bli en helare människa. Yoga sutras och yogans åtta grenar är en jättefin start för den som är nyfiken på det. Det finns så mycket kraft och kunskap där, jag kan inte förstå hur lärdomarna kan vara så gamla. De gäller verkligen fortfarande än! Jag rekommenderar starkt den skönlitterära boken How yoga really works av Micheal Roach och Christie McNally till ALLA som är intresserade av yoga. Den är som en snäll knytnäve rakt i hjärttrakten. Tidernas mest tillgängliga sätt att skriva om yoga sutras?

Och när det gäller asanas – proppa upp så mycket du bara kan! Jag älskar propps. Bara fantasin sätter gränser. Fram med stolar, böcker, filtar, kuddar, bolster, bälten, block och bara kör! Yoga handlar till noll procent om hur något ser ut. Det handlar om hur det känns.